SAE یا Society of Automotive Engineers استاندارد گرانروی یا Viscosity روغن ها را وضع کرده است.
گرانروی هر روغن با یک عدد نشان داده میشود. اگر روغن چند درجه ای باشد با دو عدد و یک W در وسط نمایش داده میشود. مانند:
10W-40 , 5W-50 , 0W-30 و ...
W حرف اول Winter یا زمستان است.
از چپ به راست ؛ عدد اول نشاندهنده گرانروی روغن در دمای چهل درجه سانتی گراد است. 5W-30
و عدد دوم نشاندهنده گرانروی روغن در ۱۰۰ درجه سانتیگراد میباشد. 5W-30
باور و برداشت نادرست اکثریت از عدد دوم دمای محیط زندگیست و نه دمای داخلی عملیاتی موتور. شاید شنیده باشید که روغن های 20W-50 برای تابستان و مثلا 20W-40 برای زمستان توصیه بشوند. این برداشت صد در صد غلط است. عدد دوم به دمای هوا ارتباطی ندارد. هر چه عدد دوم بزرگ تر باشد به این معنی است که روغن در دمای عملیاتی (که معمولا به ۱۰۰ درجه سانتیگراد میرسد) ضخامت بیشتری دارد. و الزاما این نکته مثبتی نیست. این روغنها در درجه حرارت یکسان در مقایسه با روغنهای گرید پایین تر دیرتر و کند تر سراریز و حرکت میکنند و معمولا برای موتورهایی که تحت فشار و در حرارت بسیار زیاد (مانند در مسابقه رالی صحرا) کار میکنند توصیه میشوند و نه برای مصرف روزمره و معمولی.
پس؛ ما به عدد اول زمان استارت خودرو و به عدد دوم زمانی که خودرو گرم شد اهمیت میدهیم. زمانی که موتور کاملا گرم شد دیگرعدد اول اهمیتی ندارد.
درحال حاضر شش طبقه بندی برای گرانروی زمستانی:
0W, 5W , 10W , 15W , 20W , 25W
و پنج دسته برای عدد عملیاتی برای روغن موتور وجود دارد:
20 , 30 , 40 , 50 , 60
0W-30 , 0W-40 , 5W-30 , 5W-40 توصیه امروزه سازندگان معتبر خودرو برای انتخاب درجه گرانروی روغن موتور در جهان هستند. این درجات اگر با استاندارد های بالای API مانند SN و یا MB 229.5 همراه باشند باعث صرفه جویی قابل ملاحظه ای در مصرف سوخت میشوند.